tiistai 15. heinäkuuta 2014

Hesarin epäanalyyttinen ja tekopyhä pääkirjoitus Israelista ja Gazasta

Helsingin Sanomat ei yllätä taaskaan. Lehden Lähi-idän todellisuudesta irrallinen linjahan on ollut kestävää jo kauan. Tiistaina 15.7.2014 HS antoi tuomionsa pääkirjoituksessa, joka ei minun mielestäni kestänyt tarkempaa tarkastelualainkaan. Katsotaanpa, mistä otsikolla "Gazan siviiliuhreja ei voi hyväksyä" kirjoitetussa pääkirjoituksessa oli kyse.  
Israelin hyökkäys Gazan kaistaletta hallitsevaa palestiinalaista islamistijärjestöä Hamasia vastaan on jatkunut jo viikon, mutta kummallakaan osapuolella ei näytä olevan mitään hoppua tulitaukoon. Päinvastoin, molemmat osapuolet jatkoivat iskujaan maanantaina vedoten oikeuteensa puolustautua.
Pääkirjoituksen julkaisupäivän aamuna useimmat mediatalot uutisoivat Egyptin välittämästä tulitaukoehdotuksesta, jonka piti lopettaa tulitus klo 9 aamulla. Israelin puolustusvoimat (IDF) toimi sen mukaisesti, mutta Gazan terroristit jatkoivat rakettitulitusta. Hamas näytti hylkäävän tulitaukotarjouksen.

Tiesin itse Egyptin välitysyrityksestä. Kirjoituksesta päätelleen Hesarin kirjoituksen laatinut ei tiennyt. Se kertoo kirjoittajan tietämyksestä paljon.
Kuolonuhreja oli maanantaina jo yli 170, joista valtaosa oli siviilejä. Loukkaantuneita ja haavoittuneita on moninkertainen määrä. Kaikki kuolonuhrit ja valtaosa loukkaantuneista olivat ainakin vielä maanantain tietojen mukaan palestiinalaisia. Se johtuu Israelin aseellisesta ylivoimasta, ei suinkaan Hamasin ja muiden palestiinalaisten äärijärjestöjen halukkuuden tai yrityksen puutteesta. Niilläkin on runsaat varastot raskasta aseistusta.


Tjaah... Mistähän kirjoittaja tietää kuolonuhrien siviilien ja terroristien suhteen? Sen selville saaminen on edellisissä vastaavissa konflikteissa kestänyt useita kuukausia ja sitkeää tutkintaa. Hamas nimittäin ei salli surmansa saaneiden taistelijoidensa nimien ilmoittamista.