torstai 30. elokuuta 2012

Mitä imaami vastaisi kysymykseen vaimon lyömisestä?

Olen joskus aiemmin kirjoittanut palasia naisen asemasta islamin opetuksissa. Tuossa kirjoituksessa käsittelin lyhyesti myös vaimon lyömisen oikeutusta. Tämä oikeushan perustuu suoraan Koraaniin, jonka jakeessa 4:34 Allahin todetaan suosineen miestä asettamalla hänet naisen pääksi. Saman jakeen loppuosassa sanotaan: ”… Jos pelkäätte vaimonne olevan uppiniskainen, varoittakaa häntä, välttäkää häntä vuoteessa ja lyökää häntä…”.

Kun eräs lukija epäili minun liioitelleen asiaa, päätin hakea oikean ja islamin sunnalaista päähaaraa edustavan uskonoppineen kertomaan asiasta. Alempana olevasta kuvasta avautuvassa videopätkässä imaami Abd Al-Rahman Mansour antaa tarvittavia opetuksia egyptiläisellä Al Nas - televisiokanavalla. Kyseinen televisiokanava on erikoistunut nimenomaan uskonnollisten opetusten antamiseen.

Joskus seuratessani islam-juttuja suomalaisesta valtamediasta olen ihmetellyt, miksi toimittajat eivät kysy vaimon lyömisestä maassamme vaikuttavilta imaameilta tai muilta islamilaisen lain tuntijoilta. Asia olisi kiinnostava myös ei-islamilaisen valtaväestön kannalta. Nimittäin islamilaisen käsityksen mukaan Koraani ja Muhammadin perintö kuuluvat koko ihmiskunnalle eikä vain oikeauskoisille muslimeille. Siksi Allahin ohje lyödä vaimoa määrätilanteissa on tietysti universaali islamilaisittain tarkastellen. Siispä ilmainen kysymysvinkki toimittajille seuraavaa imaamihaastattelua varten: "Pitäisikö monikulttuurisessa Suomessa muuttaa lakia siten, että vaimon lyöminen kurinpidollisista syistä sallittaisiin kaikille aviomiehille - siis myös kristityille ja pakanallisille suomalaismiehille?"

Aivan hellyttävältä kuulostaa tuon videoklipin lopussa oleva lainaus Muhammadin lyömän Aisha-vaimon suusta: "En lepää ennenkuin olet minuun tyytyväinen."

Ja täytyy muistaa, että kurittoman vaimon lyömisessä on islamin mukaan lopulta kysymys hänen oikeuksiensa puolustamisesta, kuten seuraava uskonoppinut todistaa:


Vastuuvapauslauseke: Tämän kirjoittaja ei
1) pidä hyväksyttävänä ainoankaan vaimon lyömistä missään tilanteessa tai millään tekosyyllä
2) väitä kaikkien muslimien lyövän vaimojaan, vaikka se islamin oppien mukaista onkin.

3 kommenttia:

 1. Uh-huh. Pitäisi siis tällaistakin opetella? Minä kun olen aina pitänyt naisia samanarvoisena kuin miehiä. Nyt sitten pitäisi opetella olemaan se luomakunnan kruunu, ja pitää naisia alempiarvoisina... Ja asennoitua niin, että naista pitää kouluttaa samantapaisilla menetelmillä kuin koiria?

  Nooh, kait sitä voi oppia melkein mitä vain kun todella yrittää.

  Mitäpä sitä ei Multikulttuurin eteen tekisi?

  VastaaPoista
 2. Tyypillisesti imaami vastaa kysymyksiin kohdeyleisön mukaan. Jos imaami puhuu länsimaiselle yleisölle ja ymmärtää, miten yleisö suhtautuu vaimon hakkaamiseen, hän tietysti vähättelee miehen lyöntioikeuden merkitystä. Tuolloin lyödä saa vain "eritystapauksissa", jos tietyt ehdot täyttyvät. Kuulijan on tarkoitus ymmärtää tämä siten, että Koraani ei todellisuudessa salli vaimon kurittamista ja suurin osa hakkaajista toimii islamin vastaisesti.

  Muslimiyleisölle puhutaan niin kuin asiat ovat eli tottelematonta vaimoa saa hakata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on. Sama muuten pätee islamistisiin poliitikoihin. Englanniksi ja arabiaksi asiat ovat useimmiten hyvin eri tavalla.

   Poista