tiistai 24. heinäkuuta 2012

Assadin kemiallisten aseiden kortti

Syyrialla on kymmeniä kemiallisten aseiden varastoja.
Kuvassa osa niiden sijoituspaikoista.
Edellisessä Syyria-aiheisessa blogikirjoituksessani 20.7. totesin kulissien takaisten neuvottelujen alkaneen Assadin poistamiseksi vallasta. Eilen ja tänään nuo neuvottelut olivat muutamilta osiltaan näkyvillä.

Syyrian ulkoministeriön tiedottaja vahvisti ensimmäistä kertaa julkisesti, että Syyrialla on joukkotuhoaseita. Sillä on tiedetty olevan massiivinen kemiallisten aseiden arsenaali, ja lisäksi on tiedetty Syyrian hankkineen tuotantotekniikan biologisten aseiden valmistamiseksi. Tiedottaja korosti samalla, että nämä asejärjestelmät ovat hallinnon kontrollissa, eikä niitä aiota käyttää nykyisessä konfliktissa, ellei siihen liity ulkopuolista sotilaallista interventiota.

Useampikin tiedustelutaho ainakin Yhdysvalloissa, Israelissa ja Venäjällä on pyrkinyt seuraamaan lähes reaaliaikaisesti, mitä Syyrian kemiallisten aseiden varastojen liepeillä tapahtuu. Näillä tahoilla on jokseenkin selvä kuva asiasta, vaikka niiden tiedoista puuttuisi runsaastikin yksityiskohtia. Ja jotain Syyrian kemiallisten aseiden varastoissa on tapahtunut, sillä vielä samana päivänä ulkoministeriön tiedottajan ulostulon jälkeen asiaan reagoivat Israelin presidentti Peres ja Yhdysvaltain presidentti Obama.

Molempien viestit olivat yksinkertaisia ja selkeitä. Peres totesi kemiallisten aseiden käytön olevan kansainvälisen lainsäädännön mukaan kiellettyä. Retoriseen kysymykseensä, mitä tehdä jonkun rikkoessa tältä osin lakia, Peres vastasi itse: "Sinä taistelet heitä vastaan ja pysäytät heidät." Presidentti Obama osoitti sanansa suoraan presidentti Assadille todeten tätä pidettävän vastuullisena "traagisesta virheestä", mikäli Syyrian armeija ryhtyy käyttämään kemiallisia aseitaan.

Miten yllä kertomani liittyy neuvotteluihin vallanvaihdosta? Minä uskon asian olevan seuraavasti: Assad lähipiireineen ja ehkä Venäjän neuvomana halusi tuoda neuvottelupöytään joukkotuhoaseet, joiden leviäminen vastuuttomiin käsiin Syyrian hallinnon kaatumista mahdollisesti seuraavassa kaaoksessa on hyvin mahdollista. Assadilla on siis käsityksensä mukaisesti kädessään kemiallinen jokerikortti, jonka käytön uhkalla hän voi ainakin pelata aikaa. Samalla hän yritti muistuttaa muita pelaajia siitä, että vain hän lähipiireineen ja armeijoineen voi asettaa tuon kortin siististi pöytään. Peresin vastaus tuohon korttiin oli käytännössä ennakkoilmoitus sodasta, jossa joukkotuhoaseiden tuhoamisen lisäksi Assadin sydän pysähtyy. Obaman peitellympi ilmaisu Assadin vastuusta tarkoitti samaa asiaa.


Tänään myös kapinallisia edustavat Syyrian Kansallisneuvosto (SNC) ja Vapaan Syyrian Armeija (FSA) vastasivat joukkotuhoasekorttiin. FSA kertoi havainneensa Syyrian armeijan siirtäneen kemiallisia aseita vakinaisista varastoista lentotukikohtiin. Tieto on tietysti aika huolestuttava, sillä Syyrian tiedetään valmistelleen kemiallisten aseiden levittämistä mm. rynnäkköhävittäjillä. SNC puolestaan ilmoitti olevansa valmis sopimaan väliaikaisesta siirtymäajan hallinnosta, jonka johdossa voi olla nykyiseen hallitukseen kuuluva henkilö, jolle Assad luovuttaa kaikki valtaoikeutensa.


FSA:n ilmoitus kemiallisten aseiden siirtämisestä voi olla totta. Ja FSA:lla on syytä olla huolissaan kemiallisten aseiden käytöstä. Syyrian nykyisellä hallinnolla voisi olla joissain tilanteissa sekä kykyä että halua niitä käyttää myös kapinallisia vastaan, vaikka ulkoministeriön tiedottaja nimenomaan tämän kiisti. Ilmoituksellaan FSA varmaan myös kuvitteli lisäävänsä kansainvälistä painetta Syyrian armeijaa kohtaan. Mutta kannattaa tietysti muistaa, että kemiallisten aseiden siirroille voi olla aivan muitakin rationaalisia syitä kuin niiden lähiaikoina tapahtuva käyttö. Syyrian armeijalla on useita kymmeniä varastoja, joissa se on säilyttänyt näitä aseita ja niiden kemikaaleja. Ehkä osan noista varastoista epäillään tulleen turvattomiksi?


SNC puolestaan ilmoitti olevansa valmis sopimaan väliaikaisesta siirtymäajan hallinnosta, jonka johdossa voi Jemenin taannoisen vallanvaihdon mallin mukaisesti olla nykyiseen hallitukseen kuuluva henkilö, jolle Assad luovuttaa kaikki valtaoikeutensa. SNC näkee kemialliset aseet ja monet muutkin kaoottiseen vallanvaihtoon sisältyvät asiat niin kompleksisina, että kaaos kannattaisi välttää. SNC:n näkökulmasta vastarintataistelijoiden sotilaallinen menestys viimeisen viikon aikana on jo heikentänyt Assadin hallintoa riittävästi. Lisäksi edelleen hajanainen SNC alkaa huolestua yhä enemmän yhteen hitsautuvan FSA:n aseman vahvistumisesta, jonka kanssa se epäilemättä vielä joutuu kilpailemaan poliittisesta vallasta.


Assadin kemiallisten aseiden kortti ei täysin toiminut, mutta ei se aivan tyhjäksikään jäänyt. Episodi osoitti, että Assadille vielä tarjotaan mahdollisuutta selvitä hengissä Syyriasta ja hänen tukijoilleen mahdollisuutta välttää täysi kaaos ja ehkä usean vuoden pituinen sisällissota. Mutta Assad kyllä nyt myös tietää varmuudella, että  kemiallisten aseiden käyttämättömyydellä on ratkaiseva vaikutus hänen mahdollisuuksiinsa säilyä hengissä.


Toivottavasti Syyrian sisällissodan jälkihoidon yhteydessä kemialliset aseet tuhotaan. Tämän varmistaminen on syytä nostaa jo nyt keskeiseksi asiaksi neuvotteluissa SNC:n ja FSA:n kanssa.1 kommentti:

  1. Tappakoot toisiansa. Ei se ole meidän asiamme. Siis ei pidä puuttua. Jos puutumme, ei siitä ole mitään hyötyä. Esimerkkinä vaikka Vietnam.

    VastaaPoista