torstai 26. heinäkuuta 2012

Taistelu Alepposta alkaa


Mielenosoitus Aleppossa toukokuussa.
Kuva: Reuters
Syyrian turvallisuuskoneistojen ryhtiliike johti siihen, että kapinalliset joutuivat vetäytymään Damaskoksesta, vaikka pieniä kapinallisosastoja kaupungissa edelleen toimii. Syyrian asevoimat ovat siis edelleen ylivoimaisia kevyesti aseistautuneisiin ja huonosti johdettuihin kapinallisiin verrattuna. Merkittävää oli tietysti sekin, että kapinalliset eivät saaneet suurta tukea hetkeksi haltuunsa ottamilla Damaskoksen kaupunkialueilla. Tämä osoittaa, että Assadin hallinnolla on edelleen kannattajia tai kapinallisilla vastustajia. Damaskos ei ole siis sama kuin Hama tai Homs.

Tulevina päivinä tulette lukemaan isoista taisteluista Aleppossa, jossa kapinalliset ovat suhteellisesti vahvemmassa asemassa. Kaupungin sisällä on erityisesti alemman keskiluokan keskuudessa enemmän kapinan kannattajia verrattuna Damaskokseen. Ja kapinallisten huoltolinjat ovat oleellisesti paremmat Aleppossa verrattuna Damaskokseen.

Syyrian armeija on aloittamassa huomenna ison operaation Aleppoon tunkeutuneiden kapinallisten häätämiseksi. Tuo operaatio on ratkaiseva Syyrian hallituksen kannalta, sillä se ei voi jättää maan merkittävintä kaupan keskusta kapinallisten haltuun. Kapinallisillekin se on tärkeä, sillä Aleppo vastaisi Benghazia Libyassa. Mutta kapina ei häviä, vaikka Aleppoon tunkeutuneet taistelijat sieltä häädettäisiinkin. Kannattaa muistaa, että Aleppo ei ole ollut kapinan tukialueena missään vaiheessa.

Mutta Syyrian turvallisuusjoukot saattavat tehdä Aleppon takaisinvaltaamisessa viimeisen ison virheensä. Jos Aleppon taisteluiden uhriluku ja pakolaisvirrat nousevat sietämättömiksi, Turkki ja muutama länsimaakin saavat asiasta riittävän syyn aktiivisiin toimiin. Mitä nämä toimet saattaisivat olla, on operatiivisen suunnittelun alla useammassakin pääesikunnassa. Veikkaisin lentokieltoaluetta Aleppon tuntumaan ja vaatimusta vetää tykistö kauemmaksi Turkin rajasta.

Syyrian joukot varmaankin saavat Aleppon takaisin haltuunsa. Mutta saavatko ne takaisin Assadia kannattavan Aleppon, on se iso kysymys. Jos tähän kysymykseen tulee negatiivinen vastaus, on suuri mahdollisuus, että kapinallisten seuraava yritys Aleppon valtaamiseksi onnistuu Nato-maiden takaaman sateenvarjon alla.

Aleppon valtaus voi olla nykyiselle hallitukselle Pyrrhoksen voitto?

Laajemmin Syyrian sisällissodasta voit lukea täältä.

2 kommenttia:

 1. Oletko islamin asiantuntijana huomannut, että siitä on tehty rikosilmoitus? Se näyttäisi olevan varsin hyvä tietopaketti islamin "rikollisista" piirteistä mutta olisiko sinulla jotain lisättävää? Julkaisin tuon ilmoituksen kun se kerran käsiini sattui. Viranomaisten kommentit tulevat varmaankin myös jakeluun, jos ilmoituksen tekijää ei pistetä leivättömän pöydän ääreen.

  http://mattikorh.blogspot.fi/2012/07/tutkintapyynto.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan joku nähnyt vaivaa tuon rikosilmoituksen kanssa. Aika kattavahan tuo esimerkkiluettelo on, tosin siihen on otettu vain murto-osa Koraanissa, haditheissa ja Sirassa olevista vihan, syrjimisen tms. sallivista tai niihin yllyttävistä säkeistä.

   Olen samaa mieltä tuon rikosilmoituksen kanssa siitä, että islam on uskonnon lisäksi mitä suurimmassa määrin poliittinen ideologia, jota useat vähän eri tavoin sitä tulkitsevat poliittiset liikkeet käyttävät joko sellaisenaan poliittisena ohjelmana tai ainakin arvopohjanaan.

   Syyriassakin islamin poliittinen vaikutus näkyy erittäin voimakkaana. Se on keskeinen joskaan ei ainoa syy sisällissotaan ja myös opposition hajanaisuuteen.

   Poista