torstai 23. helmikuuta 2012

Kuinka hävittää koraani tai muu kirja oikein?

Koraani
Afganistanin kansainvälisiä joukkoja johtava Yhdysvaltain merijalkaväen kenraali, John R. Allen, ei tainnut tajuta niitä vaikutuksia, joita jonkun hänen alaisensa käsky hävittää muutamia kymmeniä koraaneja polttamalla aiheuttaisi. Kyseiset amerikkalaisten hankkimat koraanit olivat olleet Kabulin lähellä sijaitsevan Bagramin vankilan vankien käytössä. Yhdysvaltalaiset epäilivät, että vangit olivat käyttäneet koraaneja salaisten viestien välitykseen, mistä syystä niistä haluttiin eroon.

Koraanien hävitys polttamalla on tätä kirjoitettaessa johtanut kolmatta päivää jatkuneisiin mielenosoituksiin ja mellakoihin enimmässä osassa Afganistania. Levottomuuksissa on saanut surmansa toistakymmentä henkeä, ja useat kymmenet ovat loukkaantuneet. Mielenilmauksia ei ole paljoa hillinnyt se, että kenraali Allen pyysi tapahtunutta anteeksi samantien, ja pian hänen peräänsä anteeksipyyntönsä ovat esittäneet sekä Yhdysvaltain puolustusministeri Panetta että presidentti Obama. Amerikkalaisia tietysti hermostuttaa sekin, että perjantai on vasta huomenna, ja isoimmat mielenilmaisut Afganistanissa yleensä lähtevät liikkeelle perjanta-iltapäivän rukouksesta.

Aloitetaanpa asian käsittely yksinkertaisimmasta päästä: Miten käyttökelvottomaksi muuttunut koraani pitäisi hävittää? Tunnettu Hanafi-koulukunnan oikeusoppinut (faqih), imaami al-Haskafi, antaa seuraavan ohjeen:

Koraanin polton aiheuttamaa tuskaa
“Hyödyttömiksi käyneistä uskonnollisista kirjoista on ensin poistettava Allahin sekä hänen engeleidensä ja profeettojensa nimet, minkä jälkeen loput voidaan polttaa. Kirjat voi myös heittää virtaavaan veteen sellaisinaan (siis poistamatta em. nimiä), tai ne voidaan haudata maahan, ja tämä jälkimmäinen tapa on parempi.” (Radd al-Muhtar ala al-Durr al-Mukhtar, 5/271)
Koraanin hautaamisessa on vielä eräitä asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Se pitää ennen hautaan laskemista kääriä johonkin puhtaaseen (kankaaseen), ja hauta on valmistettava sortumattomaksi siten, että haudattu kirja ei ole suorassa kosketuksessa maa-aineksen kanssa. Toivottavasti tämä ohje rekisteröidään nyt Suomessakin, jotta emme pahoita kenenkään mieltä vaikkapa vaihtaessamme kirjastojen käytössä kulunutta islamilaista kirjallisuutta uuteen.

Islamilaisen uskonnollisen kirjallisuuden hävittäminen sellaisenaan polttamalla on useastakin syystä kovin loukkaavaa uskonnollisen muslimin mielestä. Ensinnäkin arabiankielisen koraanin katsotaan olevan Allahin ikuista sanaa ihmisille, mistä syystä se on niin pyhää kuin vain mikään voi olla. Muunkielisiä käännöksiä ei katsota aidoiksi koraaneiksi, joten esim. professori Jaakko Hämeen-Anttilan kirjat voi huoleti hävittää polttamalla. Toiseksi polttaminen on se tapa, jonka Allah on valinnut häntä palvomattomien vääräuskoisten hävittämiseksi, mikä koraanissakin mainitaan kymmeniä kertoja. Siksi Allahin pyhittämiä asioita ei saa polttaa, mistä syystä islamilaisissa maissa mm. ei polttohaudata muslimeja.

Pakistanissa poltetaan vääräuskoista kirjallisuutta
Islamilaisesta näkökulmasta katsottuna muun kirjallisuuden polttamisessa ei ole mitään väärää. Itse asiassa varhainen islamilainen perimätieto pitää ei-islamilaisen kirjallisuuden hävittämistä jopa hyveenä. Näiden tarinoiden mukaan vuosina 634-644 toisena Muhammadin jälkeisen ajan kalifina hallinnut Omar määräsi sekä Aleksandrian kirjaston että persialaisten kirjastot tuhottavaksi ko. alueiden valloitusten yhteydessä. Kertomusten mukaan muslimikenraalit kysyivät Omarilta, mitä vasta vallattujen Bysantin eteläosien ja Persian kirjastoille pitäisi tehdä. Omar antoi ohjeen niiden hävittämisestä, mikäli ne eivät sisältäneet islamilaista kirjallisuutta (jota ei silloin vielä ollut ainuttakaan nidettä) tai niiden sisältö olisi ristiriidassa islamin kanssa. Rehellisyyden vuoksi on todettava, että em. perimätieto ei ole välttämättä totta. Mutta ei sen tarvitse ollakaan, jos ihmiset uskovat siihen.

Noista ajoista alkaen vääräuskoisten kirjallisuus on ollut enemmän tai vähemmän kiellettyä islamilaiseksi asteittain muuttuneessa Lähi-idässä. Tästä syystä kirjapainotaitokin levisi alueelle vasta 1700-luvun lopulta alkaen - siis yli 300 vuotta Euroopan jälkeen - ja silloinkin hyvin hitaasti. Jotkut ääriuskonnolliset muslimiryhmät pitävät vielä nykyisinkin kirjoja turhuutena, sillä Allah on antanut kaiken tarvittavan viisauden koraanissa. Siksi mm. Afganistanissa pidettiin talebanien hallituskaudella   usein kirjarovioita. Ja siksi myös kahden pyhän kaupungin maahan, Saudi-Arabiaan, ei saa tuoda edes henkilökohtaiseen käyttöön esim. kristillistä kirjallisuutta, joka päätyy tavattaessa polttoroviolle.

On jotenkin kummallista, että amerikkalaiset töpeksivät koraanien hävityksessä. Asian herkkyyden ei pitänyt olla minkäänlainen salaisuus varsinkaan sen jälkeen, kun floridalaisen pastorin, Terry Jonesin, muutama vuosi sitten tekemä uhkaus polttaa näytösluonteisesti yksi koraani sai lähes koko muslimimaailman kuohumaan.

Mutta vielä isomman möhläyksen amerikkalaiset taisivat tehdä korkean profiilin anteeksipyynnöillään. Afganistanin mellakat koraanien polttamisen tekosyyllä järjestäneet islamistit nimittäin pitävät vääräuskoisen anteeksipyyntöä heikkouden merkkinä. Tämä heikkouden osoitus voi maksaa amerikkalaisille paljon juuri nyt, kun neuvotteluja heidän poistumisestaan Afganistanista ollaan aloittamassa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti