lauantai 31. maaliskuuta 2012

Masentava Earth Hour - Maan Tunti takapajulan suuntaan

Seuraavan blogikirjoituksen on kirjoittanut kanadalainen taloustieteiden professori Ross MacKitrick jo vuonna 2009:

Professori Ross McKitrick
University of Guelph, Canada
Earth Hour - Maan Tunti: Erimielisyys 


Vuonna 2009 toimittajat kysyivät minun ajatuksiani Maan Tunnista.

Tässä on vastaukseni.

Kammoan Maan Tuntia. Runsaalla ja halvalla sähköllä on suurin ansio ihmisen vapautumiseen 1900-luvulla. Jokainen materiaalinen ja sosiaalinen kehitysaskel 1900-luvulla riippui halvan ja luotettavan sähkön käytön leviämisestä.

Naisille mahdollisuus työskennellä kodin ulkopuolella riippui sellaisten sähkölaitteiden saatavuudesta, jotka vapauttivat aikaa kotitöistä. Lasten saaminen pois palkollisten töistä ja kouluihin riippui samoista asioista kuin myös mahdollisuus tarjota turvallista sisävalaistusta lukemista varten.

Nykyaikaisen terveydenhuollon kehittäminen ja tarjoaminen ilman sähköä on täysin mahdotonta. Elintarvikkeiden tarjonnan laajentaminen sekä hygienian ja ravinnon edistäminen  riippuivat kyvystä kastella peltoja, keittää ja pakastaa ruokaa sekä tasaisesta kuuman veden saannista sisätiloihin.

Monet maailman köyhät kärsivät ankarista ympäristöolosuhteista omissa kodeissaan, koska heidän on pakko laittaa ruokaa sisätilojen tulisijoissa, joissa poltetaan risuja ja lantaa. Tämä aiheuttaa paikallista metsäkatoa sekä savu- ja loisperäisten keuhkosairauksien leviämistä .

Jos haluaa edistää olosuhteiden paranemista kolmannessa maailmassa, pitäisi ymmärtää, kuinka tärkeää on mahdollistaa ihmisille edullisen ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan sähkön saatavuus. Loppujen lopuksi sehän oli lännenkin kehityksen alun perusta.

Maan Tunnin mielikuvan ydin on sähkön demonisointi. En voi osallistua siihen, vaan juhlin sähköä ja kaikkea sitä, mitä se on antanut ihmiskunnalle.

Maan Tunti juhlii tietämättömyyttä, köyhyyttä ja takapajuisuutta. Torjumalla vapautumisen suurinta moottoria siitä tulee anti-humanismille omistettu tunti. Se kannustaa uskonnolliseen hartauteen kehottamalla sammuttamaan tavalliset laitteet joutavaan aikaan muka kunnioituksesta johonkin vaikeasti määriteltyyn abstraktioon nimeltään "Maa" samalla, kun se tekopyhästi unohtaa jatkuvan ja luotettavan sähkön todelliset hyödyt.

Ihmisten, jotka näkevät hyveenä tulla toimeen ilman sähköä, tulisi katkaista virta jääkaapeista, liesistä, mikroaaltouuneista, tietokoneista, vedenlämmittimistä, valoista, televisioista ja kaikista muistakin laitteista kuukaudeksi eikä tunniksi. Ja vieraillessaan sairaalan sydäntautiosastolla he varmaan katkaisevat virrat sielläkin olevista laitteista.

En halua mennä takaisin luontoon -siis matkustaa maanjäristysten, tulvien ja hirmumyrskyjen piinaamille alueille katsomaan, millaista luonnossa on. Ihmisille, jotka elävät "luonnossa" se tarkoitti lyhyttä elinkaarta, jota leimasi väkivalta, sairaudet ja tietämättömyys. Ihmiset, jotka työskentelevät köyhyyden poistamiseksi ja tautitilanteen lieventämiseksi, tosiasiassa taistelevat luontoa vastaan. Toivon, että he jättävät valot päälle.

Täällä Ontariossa, jossa käytämme saastumista ehkäiseviä teknologioita ja kehittynyttä tekniikkaa, meidän ilmanlaatumme on merkittävästi parantunut vuodesta 1960, vaikka teollisuutemme ja sähköntuotantomme ovat kasvaneet.

Jos kaiken tämän jälkeen arvioimme, ​​että vielä jäljelle jääneet päästömme ylittävät kaikki sähköstä saamamme edut niin, että meidän pitäisi häveten istua pimeässä tunti, kuten tuhmat lapset jouduttuaan kiinni jostain pahanteosta, olemme asettamassa pilaantumattoman luonnon absoluuttiseksi ja ylimaalliseksi ihanteeksi, joka raivaa tieltään kaikki muut eettiset ja inhimilliset velvoitteet.

Ei kiitos.

Pidän luonnossa käymisestä, mutta en halua asua siellä, ja en suostu hyväksymään ajatusta, että sivilisaatiossamme kaikkine kompromisseineen on jotain hävettävää.


Ps. Suosittelen lähettämään McKitrickin kirjoituksen Facebookilla tai sähköpostina eteenpäin luontoon paluusta haaveileville ystävillesi.

5 kommenttia:

  1. Mäkinenkään ei halua viettää Maan Tuntia WWF:n tapaan. Sen sijaan taidan kääntää ison saunani kiukaan päälle, käydä kunnon löylyissä ja kokeilla uutta sähkögrilliä lumesta vapautuneella patiolla ihan Maan Tunnin kunniaksi.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulenkaan Earth Hourista. Missä sitä mainostetaan? Ilmeisesti aika huonosti.

    VastaaPoista
  3. Mitään Earth Houreja ei edes tarvittaisi, jos ylimääräiset sähkösyöpöt sammutettaisiin yleensäkin silloin, kun niitä ei tarvita. Ja kellonaika. Suomessa monet paikat ovat/menevät kiinni tuohon aikaan, niin eipä paljoa eroa normaalista.

    VastaaPoista
  4. Mistä muuten johtuu että, sellasissa maissa missä aurinkoenergialla sähköntuottaminen olis mahdollista, sitä ei tehdä, esim. california, missä sähkönkulutuksesta menee valtava määrä ilmastointeihin sun muuhun, olis järkevää tuottaa sähköenergiaa auringolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon on yksinkertainen vastaus: Aurinkopaneeleilla tuotettava sähkö ei ole kilpailukykyistä edes Kaliforniassa. Muutama päivä sitten Yhdysvaltain suurinta aurinkovoimalahanketta kehittänyt Solar Trust of America LLC hakeutui konkurssiin. Viime syksynä yksi Yhdysvaltain suurimmista aurinkopaneelivalmistajista, Solyndra, meni konkurssiin. Saksan suurin valmistaja, Q-Cell, on menossa konkurssiin lähimmän vuoden aikana. Näin siitä huolimatta, että nämä ja monet muut vielä pystyssä olevat mutta horjuvat aurinkovoimavalmistajat ovat saaneet miljardeittain valtioiden tukea.

      Monet energiayhtiöt, mm. BP, ovat lopettaneet liiketoimintansa aurinkovoimala-alalla samalla, kun mm. Iso-Britannia ja Saksa ovat viimeisen puolen vuoden aikana leikanneet rajusti aurinkosähkölle maksamiaan tukiaisia. Aurinkosähkö on kaikkine varmistusinvestoineen tuulisähköäkin kalliimpaa, jonka tuottaman sähkön hinta on ainakin kaksi kertaa nykyistä markkinahintaa korkeampi.

      Se, mikä sopii sähköverkon ulkopuolella olevan kesämökin jääkaapin ja television tarvitseman sähkön tuotantoon, ei sovi laajamittaiseen ja luotettavaan sähköntuotantoon.

      Poista