sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Mukava ja maltillinen Muslimiveljeskunta

Veljeskunnan tunnus ja perustaja, Hassan al-Banna
Kirjoitin alunperin tämän jutun tammikuun lopussa 2011 sittemmin poistettuun Uuden Suomen blogiini. Päätin siirtää sen tänne, sillä aion palata Muslimiveljeskuntaan lähiaikoina sekä Egyptin, Tunisian, Libyan että Syyrian osalta. Näissä kaikissa maissa Muslimiveljeskunta on vahvistanut asemiaan merkittävästi tämän vuoden aikana. Tässä siis perustietopaketti Lähi-idän tulevista vallankäyttäjistä.



Historiaa

Sivuutan Muslimiveljeskunnan historian vain parilla virkkeellä. Tämä vuonna 1929 Egyptissä perustettu poliittisuskonnollinen järjestö on käyttänyt laajaa työkalupakkia, johon kuuluu uskonnollinen saarnaaminen, sosiaalityö hyväntekeväisyyksineen, verkostoitunut työllistäminen, yritystoiminta, suora poliittinen toiminta, soluttautuminen keskeisiin organisaatioihin, järjestäytynyt väkivalta, terrorismi ja poliittiset murhat. Järjestö on levittäytynyt kaikkialle arabimaailmaan ml. Euroopassa ja Amerikassa olevat sunniarabimaahanmuuttajat. 1970-luvun alusta lukien sen toiminnan painopiste ei ole ollut väkivallassa pl. Israelin vastainen taistelu. Viimeksi mainitussa asiassa Gazaa hallitseva Hamas edustaa hyvin Muslimiveljeskunnan toimintaa kahdessa asiassa: Valta pidetään, kun se saadaan. Demokratia on kertakäyttöinen keino hankkia valta, ja lopputaistelu ideologista vihollista vastaan käydään tarvittaessa uhkailuin, sorrolla ja asein.

Tavoitteet ja toimintamallit

Muslimiveljeskunnan lopullisena tavoitteena on yhdistää islamilainen maailma ja sen jälkeen mahdollistaa sharia-lain asteittainen käyttöönotto sekä koraanin mukaisesti koko maailman islamilaistaminen. Tätä varten järjestö käyttää em. laaja-alaista toimintaa lujittaakseen sisäistä koheesiotaan ja ulottaakseen toimintansa mahdollisimman monen ulottuville. Järjestön perustaja, Hassan al-Banna, ja keskeisin ideologi, Saiyd Qutb, kopioivat toimintamallit suoraan sekä Kominternilta että Saksan NSDAP:ltä.

Muslimiveljeskunta verrattuna ääri-islamistit

Sekularistisia periaatteita ylläpitämään pyrkineen arabisosialistisen Egyptin sorrossa Muslimiveljeskunnasta irronneet ääriryhmät muodostavat suurimman osan läntisistä sunni-islamistisista terrorijärjestöistä ml. al-Qaida. Egyptin isot terroritapahtumat 1990-luvulla ovat näiden järjestöjen toimia. Myös Tunisian islamistiliike on osa Muslimiveljeskunnan verkostoa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Muslimiveljeskunta ja esim. al-Qaida eivät ole liittolaisia. Niiden viholliskuvat ja lopulliset tavoitteet ovat samat, mutta keskeinen ero on toimintamalleissa. Kun ääri-islamistit haluavat vallan heti keinoja kaihtamatta, Muslimiveljeskunta uskoo rauhallisempaan muutokseen, vaikkakin väkivallan käyttö on sopivissa tilanteissa mahdollista. Molempien päävihollinen on länsimainen moraalinen rappio (=nykyinen tapamme elää), joka on korruptoinut myös muslimienemmistöiset maat.

Mitä Muslimiveljeskunnan vallasta seuraa

Valtaan päästessään Muslimiveljeskunta toimii islamististen arvojen mukaisesti, kuten Hamasin esimerkistä voidaan havaita. Se ei luovu vapaaehtoisesti vallasta, koska se katsoo saaneensa vallan itseltään Allahilta. Ainoa keino riisua Muslimiveljeskunta vallasta on onnistunut aseellinen vallankumous.

Muslimiveljeskunnan hallitseva poliittinen vaikutusvalta Egyptissä vaikuttaisi hyvin laajasti asioihin koko arabimaailmassa ja kenties laajemminkin.

Välittömin vaikutus tuntuisi palestiinalaisissa ja sen kautta Israelissa. Arabinationalistisen Fatahin hallitsema palestiinalaishallinto voisi nopeasti kaatua, minkä jättämän poliittisen tilan täyttäisi Hamas. Israelin ja palestiinalaisten rauhanhankkeet voitaisiin panna aikalisälle saman tien.

Israelin ja Egyptin kylmä rauha saisi uusia vivahteita Egyptin ryhtyessä tukemaan Israelia vastaan toimivia järjestöjä. Israelin eteläisen rajan turvaton osuus monikymmenkertaistuisi.

Muslimiveljeskunnan Egyptin haltuunsaanti horjuttaisi jo lähikuukausina Jordaniaa, jossa järjestö on ollut laillinen ja suurin oppositiovoima. Syyriassa laiton Muslimiveljeskunta todennäköisesti myös vahvistuisi ja voisi horjuttaa Assadin sekulaaria diktatuuria jo lähivuosina. Innostavaa vaikutusta Egyptin Muslimiveljeskunnan valtaanpääsyllä olisi kaikkialla Pohjois-Afrikan maissa ml. Afrikan väkirikkain Nigeria.

Kaikkialla em. alueilla Muslimiveljeskunnan valtaanpääsy johtaisi tilanteeseen, jossa demokraattisilla (=islamilaisittain rapautuneilla) Yhdysvalloilla ja Euroopalla olisi vihamielinen vastaanotto. Pahimmillaan kehitys voisi johtaa uuteen Lähi-idän sotaan, jossa Yhdysvaltain tukema Israel ja Muslimiveljeskunnan johtama liittouma (Yhdysvaltain vastustajien tukemana) ottaisivat yhteen. No tämä viimeinen oli pidemmälle vietyä spekulaatiota, jonka toteutuminen on joka tapauksessa vuosien päässä.

Mutta yhteenvetona voisi sanoa, että Muslimiveljeskunta on sosiaalinen ja hyvää tarkoittava järjestö tai kavala uhka rauhalle ja todelliselle vapaudelle. Jos olet uskovainen muslimi, suosittelen liittymään siihen, sillä arvosi tuskin voivat erota järjestön arvoista. Huomattava osa Euroopassa toimivista muslimijärjestöistä ja -seurakunnista onkin Muslimiveljeskunnan perustamia.

Jos olet kiinnostuneempi länsimaisista vapauksista, ala varautua koviin toimiin niitä puolustaaksesi. Muslimiveljeskunta nimittäin on edennyt kaikkialla – Arabiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Koraani, hadithit ja niiden tulkinta eivät muutu. Muslimiveljeskunnan tulkintakaan islamista ei muutu.  Jos et alistu Allahille ja hänen lailleen, sharialle, olet vaikeuksissa muslimiveljeskunnan kevään tuulettamissa arabimaissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti