keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Räjähtävä lasti Kotkassa 21.12.

Patriot PAC1-2 lähtee
Huom: Katso päivitystieto lopusta!

Kotkan satamaan Saksasta saapuneesta  M/S Thor Liberty -laivasta löydetyt 69 Patriot-ohjusta ja 150 tonnia pikriiniä ovat herättäneet kysymyksiä. Pannaanpa ensin faktat pöytään, ja sitten spekuloidaan kuljetuksen syytä.

Kyseiset pitkän kantaman Patriot-ohjukset näyttivät Mäkisen silmään YLE-uutisten lyhyessä videoklipissä ohjustyypin vanhemmilta 1- tai 2-versioilta. Niitä käyttävät sekä Saksa että Etelä-Korea. On selvää, että Yhdysvalloilla on myös järjestelmävalmistajana ohjustyypin näitä versioita varastoissaan eri puolilla maailmaa. Joidenkin uutisten mukaan ohjusten lastipapereissa vastaanottajaksi oli merkitty korealaisen everstiluutnantin nimi.

Kyseinen ohjusmäärä riittäisi noin kahden Patriot-patterin lataukseen, jolla voisi kuvitella puolustavansa yhtä suurkohdetta yhden päivän ajan kiivaissa taisteluissa tai viikkoja-kuukausia hiljaisempien taistelujaksojen aikana. Kyseessä ei siis ole valtavan suuri ohjusmäärä. Esimerkiksi Etelä-Korealla on hallussaan useita satoja ohjuksia kahta ilmapuolustusprikaatia varten.

Pikriiniä käytetään melko yleisesti tykkien ruudin raaka-aineena. Uutisten mukaan pikriinilastin määränpää olisi ollut Kiinan kansantasavalta. 150 tonnista pikriiniä voisi valmistaa panokset yhden panssariprikaatin taistelupanssarivaunuille 6-8 päivän kiivaita taisteluja varten. Kiinan panssariprikaatien määrä on Mäkiselle osin arvoitus, mutta niitä on varmasti joitakin kymmeniä. Kyse on siis jälleen melko pienestä määrästä. Kiinan panssariprikaatit, tykistö ja laivasto käyttänevät useita satoja tonneja pikriiniä pelkästään vuosittaisissa harjoitusammunnoissa.

Patriot-ohjukset ovat käyttökelvottomia, ellei käyttäjällä ole hallussaan muita järjestelmän osia - tulenjohtolaitteita, laukaisualustoja jne. Pikriini puolestaan on hyödyllistä vain sellaisille tahoille, joilla on  teollista lataamokapasiteettia. Niinpä pitäisin esimerkiksi terroristijärjestöjä näiden materiaalien vastaanottajina jokseenkin poissuljettuina. Niillä ei ole kumpiakaan edellytyksiä hyötykäyttöön.

Uutisista poimitut tiedot Patriot-ohjusten määränpäänä Etelä-Korea vaikuttavat aivan normaalilta. Kyseiset ohjukset voivat olla korealaisia, ja ne ovat saattaneet käydä huollossa tai vaihdossa Yhdysvaltain Euroopassa sijaitsevassa ohjushuoltolassa. Yhdysvallat ja monet muutkin maat kuljettavat pienehköjä määriä vähäriskisiä aseita tavallisissa rahtialuksissa. Myöskään pikriinilasti Kiinaan ei vaikuta oudolta. Sellaisia kuljetuksia maahan saapunee useita vuosittain.

Molempien rahtien lähettäjätaho on tietysti epäonnistunut perusteellisesti. Pikriinin epätyydyttävä pakkaaminen ilmeisesti herätti Suomen tullin mielenkiinnon laivan rahtia kohtaan. Ja on selvää, että Patriot-ohjukset eivät ole ilotulitteita, kuten rahtikirjoissa kuulemma lukee. Rahtien lähettäjät ja myös huolitsijat saanevat toimeksiantajiltaan raikasta palautetta huonosta työstään. Toivottavasti ulkoministeriö jaksaa opettaa lähettäjätahoja oikeisiin merkintöihin, lupaprosesseihin ja pakkauksiin.

Suomen kenttätason viranomaisille on pakko antaa kiitosta riittävän tarkasta toiminnasta. Maailma olisi paljon turvallisempi paikka, jos kaikkialla toimittaisiin yhtä tunnollisesti kuin Kotkassa.

Päivitys 22.12. klo 13:23


Korea ja Saksa ovat sopineet jo vuonna 2007 Patriot-ohjusten kaupasta, jolla Korean ikääntyvät Nike-ilmatorjuntaohjukset korvataan. Tämän vuoteen 2012 mennessä sovitun kaupan toimitusten arvo on noin 550 miljoonaa euroa. Thor Liberty -laivasta siis lienee löydetty viimeinen erä sovitusta ohjuskaupasta. 


Päivitys 22.12. klo 14:30


Täältä korealaista tietoa asiasta.


Että paljon melua tyhjästä ja erittäin huonosti räjähtävästä lastista.


Päivitys 22.12. klo 20:44


Taisipa tuo uutisissa esitetty tieto "ilotulitteista" rahdin sisältönä olla väärä käännös. Rahtikirjoissa lienee lukenut Patriotien osalta "rockets", mikä kääntyy ammattikielellä rakettimoottoriksi. Niitähän yliääniohjuksissa todellakin on.8 kommenttia:

 1. Risto Jääskeläinen22. joulukuuta 2011 klo 23.48

  No kun oli se varsin outo Artic Sea -tapaus ja suorin laivareitti ei taida mistään Saksan satamasta mennä Kotkan kautta Koreaan (vaikka sanakirjasta ne ovatkin lähekkäin), niin jotain vilunkia sitä minäkin epäilin.

  Hyvä, että asiat eivät olekaan niin kovin huonolla tolalla ja selvisi minulle sekin, ettei rakettien takavarikointi Suomeen lisääkään ilmapuolustuskykyämme suoraan.

  Hyvää Joulua Mikolle ja kotijoukoille tv. Risto

  VastaaPoista
 2. Jahas, näyttää siltä, että Aki Niemistökin lensi pihalle uuden suomen puheenvuorosta.

  Todenpuhujia rangaistaan. On tämä maailma mennyt hulluksi.

  - buuri johannesbuurista -

  VastaaPoista
 3. Vai Niemistökin sai bannin! Islamin arvioinnista on tainnut todella tulla kielletty aihe US:ssa. Kyllä jäljet vievät jonnekin Huuskon yläpuolelle. Herlinillä on tainnut kastua housut?

  VastaaPoista
 4. Hyvää joulua Mikolle.

  Kas, vai on Aki Niemistökin bannattu. Eno Le Nuija niin ikään lensi ulos. Valikoivasti on lennokit valittu, nimittäin kovin runsaasti ei vihreää tai peruskokoomukselaista henkilöä heissä ole. Sordiino on siis sallittu.

  Jouni (Suonsivu)

  VastaaPoista
 5. Käännöksestä:

  Saksaksi tuollaiset ovat "Raketen". Hoono enkku tuosta on rockets, vaikka it-ohjukset ovat englanniksi SA-missiles.

  Tosin laivausdokumenteissa on käytännössä koodisto, jonka ei pitäisi (?) sallia tuollaista käännöskukkasta.

  Ihme on jos tuollainen lasti, vaikka ovat vanhetuneita kakkosversioita, laivataan jollain halvimmalla laivalla....

  VastaaPoista
 6. Adde

  Julkisuuteen päässeet käännösvirheet kertovat siitä, että ehkä kaikki portaat johtamisketjussamme (tulli - sisäministeriö) ovat kyvyttömiä tulkitsemaan asioita oikein. Onhan se vähän huolestuttavaa, vaikka Puolustusvoimat lopulta löysivät totuuden.

  VastaaPoista
 7. Siis osa portaista ... Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen epäonnistumisistahan ei ole näyttöä.

  VastaaPoista