lauantai 31. joulukuuta 2011

Kallista ja vaarallista elämää arabiassa tulevaisuudessa

F15C-hävittäjät modernisoidaan
Muutama päivä sitten Yhdysvallat ja Saudi-Arabia julkaisivat 23 miljardin euron arvoisen asekaupan, jonka mukaan amerikkalainen MacDonnel-Douglas toimittaa saudeille 84 uutta F15-hävittäjäpommittajaa ja päivittää noin 70 saman konetyypin vanhempaa versiota nykyaikaisiksi. Kauppa on tietysti aika iso Suomen näkökulmasta, sillä sen arvo vastaa Suomen puolustusvoimien mittakaavassa noin 27 vuoden puolustusmateriaalin hankintarahoja. Mutta kotimaiset mediatalot, joiden toimittajien ammattitaito tai viitseliäisyys yleensä ei riitä taustojen penkomiseen, jättivät kertomatta pari asiaa, jotka Lähi-itää seuraavan on syytä tietää.

Tälle 23 miljardin euron tai 30 miljardin dollarin kaupalle tulee jatkoa. Saudit tekevät ensi vuonna ostosopimuksia toisen 30 miljardin dollarin arvosta. Näillä sopimuksilla hankitaan mm. yhteensä yli 130 taistelu- ja yleishelikopteria, päivityksiä vanhempiin helikoptereihin, mataliin vesiin sopivia kevyitä rannikkotaistelualuksia ja ohjustorjuntajärjestelmiä.

Kun näihin yhteensä 60 miljardin dollarin asekauppoihin lasketaan mukaan jo aiemmin viime vuosikymmenellä toteutuneet Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian asekaupat, joiden arvo oli tekoaikana yhteensä noin 15 miljardia dollaria, päästään vuosien 2002-2012 kahdenvälisessä asekaupassa lukuun 75 miljardia dollaria eli 50 miljardia euroa.

Saudit ovat ostaneet viimeisen 10 vuoden aikana aseita muualtakin, mm. Euroopasta, ainakin 20 miljardin dollarin arvosta. Myös pienemmät Arabian niemimaan valtiot ovat varustautuneet muutamalla kymmenellä miljardilla samana ajanjaksona, mutta nämä vain muutaman miljardin (Suomen Hornet-kauppaluokkaan) luokkaan sijoittuvat hankinnat eivät ylitä uutiskynnystä Suomessa. Yhteensä Arabian niemimaa on siis hankkinut noin 100 miljardin dollarin arvosta aseita viimeisen 10 vuoden aikana.

Suomen muutama viikko sitten julkistettu asekauppa Saudi-Arabiaan - siis muutaman kymmenen kranaatinheitinjärjestelmän myynti - edustaa  noin 1,5 promillea tästä kauppavolyymista. Hallituksemme vihreimpien ja punaisimpien jäsenten mukaan tämä Suomen asekauppa voi vakavasti uhata arabien ihmisoikeuksia, kuten kerroin täällä. Voi suhteettomuuden ja tekopyhyyden punavihreää yhdistelmää!

No miksi Arabian niemimaa sitten varustautuu käyttäen eurooppalaisittain käsittämättömiä summia rahaa? Siihen on vain yksi yhden sanan vastaus: Iran. Asekauppojen laajuus Iranin shia-islamistisen vallankumouksen jatkon edessä sekä Yhdysvaltain Lähi-idän ja Keski-Aasian strategisten tappioiden jälkeen selittyy aiemmin Yhdysvaltojen läsnäoloon luottaneiden maiden turvallisuusvajeena. Ja tässä on kyse muslimien keskinäisestä yli 1000-vuotisesta riidasta, johon eurooppalaisilla tai muillakaan länsimaisilla ei ole edes promillen osuutta.  Lähi-idän ongelmien ydin on shiojen ja sunnien tuhatvuotinen konflikti, jossa Israelin ja arabien viime vuosisadalla alkanut kahnaus on vain sivujuonne. Mutta tästä aiheesta runsaasti lisää vuonna 2012.

Toivotan hyvää uutta vuotta lukijoilleni!


3 kommenttia:

  1. Moraali ei ole promillekysymys

    VastaaPoista
  2. Taannoin Suomi myi aseita Saudi-Arabialle. Olisi mieluummin myynyt Israelille. Luulen vaan että siitä olisi tullut meteli ja paheksunta tiedostavien toimittajien hallitsemassa mediassa. Aseiden myynti arabeille ja yleensäkin muslimeille on siis poliittisesti korrektia, mutta aseiden myynti Israelille on jotain käsittämättömän pahaa.

    Miksi USA sietää Saudi-Arabiaa millään tavoin? Saudi-Arabia ei ole ikinä tunnustanut Israelia, joten miksi USA maksaa sille pennin pyörylää yhtään mistään? Luulisi että Israel ei tykkää siitä että USA myy saudeilla aseita.

    Vaivaako USA:a "suomettuminen" suhteessa Saudi-Arabiaan? Syynä öljy? No, ostakoon USA sitä öljyä vaihtoehtoisesti Venäjältä tai Norjasta.

    Myykö USA aseita saudeille siksi että sillä saa takaisin edes osan niistä rahoista, joilla se osti saudien oljyä?

    Mikä siinä Iranissa nyt on niin pahaa, että mieluummin tuetaan Saudi-Arabiaa?

    Iran on kiinnostava tapaus. Kyse ei ole pelkästään siitä että iranilaiset ovat shiiamuslimeja ja arabit sunnimuslimeja. On huomioitava se että iranilaiset eli persialaiset eivät ole arabeja. Islam on heille tuontitavara joka on arabeilta peräisin, se on vieras uskonto ja kaivoon kannettua vettä. Persian kulttuuri on vanha ja Persian valtakunta oli mahtivaltio joskus muinoin. Ennen islamin saapumista persialaisten pääuskonto oli zarahustralaisuus. Se on vieläkin olemassa, mutta sen julkisia kannattajia ei ole paljon. Luultavasti sitä kannatatetaan salaa.

    Raamatussa Vanhan Testamentin kirjoituksissa Persiasta ja persialaisista taidetaan antaa aika myönteinen kuva. Iranin juutalaisyhteisö on peräisin noilta ajoilta.

    Iranilaistaustainen Marjane Satrapi teki sarjakuvan Persepolis, ja siitä on tehty myös animaatioelokuva.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvistä, asiantuntevista blogikirjoituksista.
    Oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle ja läheisillesi.

    VastaaPoista