lauantai 3. joulukuuta 2011

Saudi-Arabiassakin kohta pula neitsyistä

Neitsyys katoamassa?
Majlis al-Ifta’ al-A’ala, joka on Saudi-Arabian korkein uskonnollinen neuvosto, on tuottanut huolestuttavan "tieteellisen" raportin, jonka valmistelua on johtanut entinen Kuningas Fahdin yliopiston professori Kamal Subhi. Maan lakeja valmistelevan Shura-neuvoston kaikki 150 jäsentä ovat saaneet kopionsa raportista, joka varoittaa, että Saudi-Arabiasta ei kohta enää löydy neitsyitä, jos hanke sallia autolla ajo-oikeus naisille hyväksytään. 

Naiset eivät saa ajaa moottoriajoneuvoja Saudi-Arabiassa. Viime vuosina vaatimukset ajo-oikeuden sallimisesta ovat kuitenkin voimistuneet. Maan tiedotusvälineetkin ovat julkaisseet useita juttuja luvatta ajaneista naisista ja näiden oikeudenkäynneistä. Yksi kiinni jääneistä, 34-vuotias Shaima Jastaniya, tuomittiin taannoin kymmeneen ruoskaniskuun jäätyään kiinni ratista Jeddan kaupungissa. Hitaasti etenevällä yrityksellä sallia auton käyttö naisille lienee kuningashuoneen varovainen tuki, mutta toisaalta hanketta vastustetaan ankarasti uskonnollisten konservatiivien keskuudessa.

Saudi-Arabian kielto naisten ajamiselle perustuu varhaisen islamilaisen yhteisön perimätietoon, haditheihin, jossa olevia islamin profeetan ja hänen lähimpien miestensä sanomisia käytetään edelleen islamilaisen lainsäädännön perustana monissa muslimimaissa. Ajokielto perustuu useaankin hadithiin, joissa Muhammadin kerrotaan kieltäneen naisia matkustamasta pidemmälle ilman säädyllistä saattajaa (esim. Muslim, Hajj: 423, 416 ja 421). Haditheissa puhutaan yhden, kahden tai kolmen päivän matkoista, jotka perinteisesti tarkoittivat 30-100 kilometrin matkaa kävellen tai aasilla ratsastaen. Nykyinen tekniikka on tehnyt matkustamisen kiusallisen helpoksi, sillä autolla voisi tuon kielletyn matkan tehdä tietysti hyvin nopeasti.

Pahimmillaan autolla tietysti ehtisi pois sukulaisten, naapurien ja tuttujen siveyttä valvovien silmien alta. Professori Subhi kertookin raportissa myös empiirisiä kokemuksia tilapäiseen vapauteen päässeiden naisten riettaudesta. Hän oli istunut  nimeltä mainitsemattomassa arabimaassa kahvilassa, johon autoilla tulleet naiset olivat jokseenkin kaikki katselleet häntä. Yksi nainen oli jopa tehnyt  eleitä, joilla hän oli selvästi osoittanut olevansa halukas ja käytettävissä.

Länsimainen moraalittomuus siis uhkaa myös naisten ajo-oikeuden kautta kahden pyhimmän paikan suojelijana tunnettua Saudi-Arabiaa. Sitä voi uhata sama vaara, joka on jo tuhonnut Suomen siveyden. Neitsyet ovat kohta kadonnut luonnonvara myös Muhammadin kotimaassa. Vai onko kulttuureissa kuitenkin eroja?Useampikin uutistoimisto on julkaissut jutun asiasta. Minä löysin sen Daily Mailista.
2 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus jälleen kerran. Oletko vielä kokeillut kepillä jäätä eli onko banni Uuteen Suomeen vielä voimassa? Eivät he kai elinkautisia siellä toimituksessa jakele - tai ainakin niin luulisi.

  Oletko muuten jo tietoinen syystä, joka johti hyllytykseesi? Oma veikkaukseni on, että pilakuva profeetasta rikkoi tekijänoikeuksia. Toinen syy voi olla se, että ylläpitäjät eivät pitäneet moisen kuvan aiheuttamista mahdollisista seurauksista.

  VastaaPoista
 2. Hyvä anonyymi 4.12. klo 19:45

  Kiitos palautteesta!

  Banni on voimassa ja epäilen sen kyllä tässä tapauksessa olevan elinkautinen. En tosin ole kokeillut kepillä jäätä.

  Varmaa on se, että kyseessä ei ollut tekijänoikeusrikkomus. Epäilen jonkun tahon päätoimittajan yläpuolella saaneen jutusta raivarin.

  VastaaPoista