keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Taas Allah-pilakuvaongelmia - nyt Turkissa


Bahadır Baruter
Turkkilainen karikatyyripiirtäjä, Bahadır Baruter, joutuu oikeuden eteen turkkilaisessa Penguen-huumorilehdessä julkaistusta piirroksestaan.

Istanbulin syyttäjänvirasto haastoi Baruterin Turkin Uskonnollisten asioiden ja säätiöiden työntekijöiden ammattiyhdistyksen ilmiannon perusteella. Baruteria epäillään "väestön osan hyväksymien uskonnollisten arvojen loukkaamisesta". Syyttäjä hakee Baruterille vuoden vankeusrangaistusta.

Baruterin kuvassa on ryhmä miehiä ja imaami rukoilemassa moskeijassa. Yksi miehistä puhuu kännykällään Allahin kanssa. Hän pyytää anteeksi rukouksen jälkimmäisen osan laistamistaan, sillä hänen on kiirehdittävä muille asioille. Loukkaava asia löytyy punaisella ympyröidystä moskeijan seinätekstistä, jossa lukee: "Allahia ei ole, ja uskonto on valhetta."


Pilapiirtäjänä suositun Baruterin oikeudenkäynti tullee herättämään runsaasti huomiota Turkissa. Maan melko jyrkästi jakaantuneet uskovaiset ja sekularistit löytävät runsaasti perusteita tuomion puolesta ja sitä vastaan. Oikeudenkäynnillä voi jopa olla vaikutuksia Turkin valtion ja islamin suhteelle tulevaisuudessa.

Suomalaisen turistin ei kannattane kyseenalaistaa kaikkivaltiaan Allahin olemassaoloa Istanbulissa, Alanyassa, Antalyassa tai Marmariksessa ainakaan ennen oikeuden päätöstä. Pahoin pelkään, että kyseenalaistaminen ei kannata sen jälkeenkään.

Euroopan Unioniin pyrkivä Turkki on mm. YK:n kautta ajamassa myös läntiseen Eurooppaan voimakkaampaa lainsäädäntöä Allahin-pilkkaa vastaan.

Kuva saattaa olla jo nyt Suomen uuden vihalainsäädännön vastainen, mutta pidetään se lukijoiden välisenä salaisuutena ja  täkynä valtakunnansyyttäjävirastolle toistaiseksi tällä sivulla. Uusi Suomi -verkkojulkaisussa tällaisten kuvien esittäminen edes uutisen osana on jo nyt kiellettyä.

3 kommenttia:

 1. Risto Jääskeläinen28. syyskuuta 2011 klo 22.20

  Tulipa tustustuttua taiteilijaan netistä. Hänellä näyttäisi olevan omanlaisensa tyyli. Turkki ei taivu, joten tekstien vitsikkyys jäi arvailujen varaan. Bahadır Baruter pitäisi kutsua Suomeen. Vaihdossa voisimme antaa vaikka kaksi huonompaa piirtäjää, jos ei muuten sopisi.

  VastaaPoista
 2. Risto

  Herra Baruter on aika taitava. Voisimme antaa vaikka neljä tavallista pilapiirtäjää tilalle, ja silti jäisimme voiton puolelle.

  Tästä jutusta ei kannattane panna linkkiä US:een.

  Mikko

  VastaaPoista
 3. Suo siellä, vetelä täällä. Tasa-arvoisempaa uskonnoista vapaampaa elämää toivoen.

  VastaaPoista