lauantai 17. syyskuuta 2011

Turkin ja Israelin suhteet lähes jäätyivät lämpimällä Välimerellä

Viime vuoden kesäkuun alussa Välimerellä sattunut Gazaan pyrkineen aktivistilaivueen ja Israelin laivaston yhteenotto on tutkittu YK:n pääsihteerin asettaman tutkimuskomission voimin. Tämä puheenjohtajansa Palmerin mukaan nimetty raportti kritisoi useita tahoja tilanteen eskaloitumista merellä, vaikka se toteaakin, että Turkin ja Israelin valtioilla ei ollut tarkoitus aiheuttaa kuolemantapauksia. 

Gazan saarron oikeutuksesta raportti toteaa mm., että
  •  Israel on ylläpitänyt Gazan saartoa kansainvälisen oikeuskäytännön oikeuttamasta syystä ja toteuttanut saarron kansainvälisten lakien mukaisesti, sekä
  • Israelilla oli oikeus estää turkkilaisjohtoisen aktivistilaivueen pääsy Gazaan merisaarron mukaisesti.
Turkkilaista IHH-järjestöä syytetään huolettomasta voimankäytöstä Mavi Marmara –laivalla ja tilanteen eskaloimisesta vaaralliseksi. Samalla Palmerin raportti heittää epäilyksen järjestön tavoitteiden oikeutuksista. 

Turkin hallitusta moititaan siitä, että se ei tehnyt riittävästi vaikuttaakseen Turkin satamista lähteneen aktivistilaivueen rauhoittamiseksi. Raportti lopulta jopa epäilee Turkin hallituksen ja IHH:n suhteen olleen läheisempi kuin Turkki myöntää. Israelia moititaan huonosti toteutetusta operaatiosta ja siitä johtuneesta suhteettomasta voimankäytöstä, jonka seurauksena yhdeksän IHH-aktivistia lopulta kuoli.

Raportti siis toteaa, että aktivisteilla oli oikeus yrittää murtaa saarto ja Israelilla oikeus puolustaa sitä, mutta kummatkin toimivat tilanteeseen nähden huolettomasti, joka lopulta johti yhteenottoon.  
Yhdeksän turkkilaisaktivistin kuolema Mavi Marmaralla aiheutti järkytyksen Turkissa. Niinpä ei ollut ihme, että Turkin ja Israelin jo ennen ko. tapahtumaa huonontuneet suhteet saivat aikamoisen kolauksen. Palmerin raportin tarkoituksena oli mm. antaa puolueeton ja kansainväliseen lakiin perustuva näkemys tapahtumista, jotta maiden tulehtuneet suhteet saataisiin paranevalle uralle.

Tämä Palmerin komission työn tavoite ei näytä toteutuvan. Suhteet ovat edelleen huononemassa. Turkki on määrännyt Israelin suurlähettilään ja vanhimmat diplomaatit poistumaan maasta. Samalla Turkin ja Israelin välisten turvallisuussopimusten noudattaminen on keskeytetty. Turkki aikoo lisäksi tehdä toistaiseksi tarkentamattomia toimia merenkulun vapauden turvaamiseksi itäisellä Välimerellä, eikä se tunnusta Gazan merisaarron laillisuutta. Näitä ja eräitä muitakin toimia Turkin hallitus perustelee sillä, että Israel on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi Mavi Marmaran tapahtumia eikä aio maksaa korvauksia surmansa saaneiden omaisille. Toki Israel on pahoitellut tapahtunutta, mutta se ei Turkin hallitukselle riitä. Tapahtuman lainmukaisuuksia aiotaan Turkin mukaan selvittää kansainvälisessä oikeusistuimessa.

Tiedossa on siis ennen näkemätöntä poliittista hallaa ja ehkä jopa asevoimien välistä sapelinkalistelua jo muutenkin jännittyneen itäisen Välimeren suunnalla.  Surullista on se, että suhteiden kylmeneminen ja lisäjännitys ei ole kummankaan maan etujen mukaista. Eikä tilannekehitys auta edes gazalaisia.

1 kommentti:

  1. Kiitos osaavasta ja asiantuntevista teksteistä. Todellisuuden piilottelulle olisikin pantava yleisemmin piste.

    VastaaPoista