sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kupla nimeltä Muxlim.com

Arabiemiraattien lahjakupla Suomelle,
Mohammed el-Fatatry.
Suomeksi tätä miestä kutsutaan huijariksi.
Kerrankin on syytä kehua Helsingin Sanomien juttua. Toimittaja Esa Mäkisen kirjoitus "Verovaroilla tuettu  muslimisivusto teki miljoonatappiot ja lopetti toimintansa" on rehellinen kuvaus siitä, miten monikulttuurisuushypetyksellä huijattiin todella monia tahoja alkaen presidentti Tarja Halosesta ja päätyen tasavallan median huipputoimittajiin.

En referoi tai täydennä Hesarin juttua, sillä mielestäni se kertoo itse kuplasta oleellisen. Joten suosittelen lukemaan alkuperäisen artikkelin yllä olevasta linkistä. Mutta mieleni tekee kuitenkin esittää muutama kysymys, johon oikeat toimittajat ja myös valtion sisäinen tarkastus voisivat pureutua:

 1. Miksi kukaan Tasavallan Presidenttiä avustava taho ei tarkistanut Muxlim.comin lukijamääriä niistä palveluista (esim. Alexa), jotka ovat tarjolla juuri tällaisten huijausten paljastamiseksi?
 2. Kuka teki verovarojen osalta rahoituspäätöksen el-Fatatryn huijaussivustolle? Miten rahoituksessa ajateltiin veronmaksajain etua?
 3. Miksi miljoona euroa huijaukseen sijoittanutta Risto Siilasmaata on käytetty selvitysmiehenä maamme kannalta kriittisten asioiden selvittämisessä, mm. asevelvollisuusselvityksessä. Onko Siilasmaa samanlainen kupla?
 4. Missä on epäilevä, tarkistava ja tutkiva journalismi? Ovatko monikulttuurisuus tai ystävällisyyden osoittaminen muslimeille niin pyhiä asioita, että em. länsimainen lehtimiestyö on kiellettyä tai muuten poliittisesti epäkorrektia?
 5. Moniko vastaava kupla saa edelleen rahoitusta nostamastamme valtionvelasta?
Kaikki kunnia toimittaja Esa Mäkiselle, joka siis kirjoitti osin lehdistön sinisilmäisyyttäkin pilkkaavan jutun el-Fatatryn onnistuneesta huijauksesta. Mutta jos juttu olisi kirjoitettu vaikkapa vuosi sitten, se kilpailisi nyt vuoden journalismipalkinnosta. Niinpä sekä toimittaja Mäkinen että blogisti Mäkinen (jotka eivät ole tuttuja tai sukulaisia) ovat pahasti myöhässä. Mutta parempi myöhään kuin milloinkaan.

Päivitys 19.3.2012: Keskiäkäinen mies kirjoitti asiasta Hampaankolosta-blogissaan sopivan epäilevästi jo joulukuussa 2010http://hampaankolosta.blogspot.com/2010/12/he-ovat-sankareita-kaikki-kun-oikein.html. Valitettavasti minä eikä myöskään Tarja Halonen emme tainneet lukea Hampaankoloa tuolloin. Suosittelen ko. blogia nyt Sauli Niinistölle ja kaikille muillekin, jotka haluavat seurata ajankohtaisia asioita ja välttää vastaavat nolot tilanteet.

9 kommenttia:

 1. Höm höm. Koska blogistin häntää ei nosta kukaan muu kuin blogisti itse, niin tulkoon nyt mainituksi että Hampaankolosta blogi tönki tuota Muxlim.com hypeä ensimmäisen kerran jo joulukuussa 2010.

  http://hampaankolosta.blogspot.com/2010/12/he-ovat-sankareita-kaikki-kun-oikein.html

  Journalismipalkintoa ei kuitenkaan tarvinne odottaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todentotta! Tein pienen päivityksen kirjoitukseni loppuun. Ja suosittelen lähettämään Hampaankolosta-blogin ko. sivun jokaiselle päätoimittajalle esimerkkinä siitä, mitä blogosfääristä kannattaisi lukea ;-)

   Poista
 2. "Poliittisesti ja uskonnollisesti riippumattomana se edistää erinomaisesti eri kulttuurien välistä dialogia"

  Tämä pisti vähän silmään Hesarin jutussa. Sanoiko Halonen tosiaan noin? Poliittisesti riippumaton lienee mutta että uskonnollisesti riippumaton??

  Tekesillä ei liene ollut vaihtoehtoa kun Tarja H oli silmänsä iskenyt tähän firmaan.

  VastaaPoista
 3. Olisi myös syytä tutkia yhteiskunnan tukia kotouttamiseen. Tanskassa on ryhdytty penäämään, mitä niillä miljoonilla, joita erilaisille yhdistyksille ym. jaetaan kotouttamisen edistämiseksi saadaan aikaan. Näillä rahoilla ovat etniset ryhmät osallistuneet erilaisiin projekteihin, on ruoka- ja kirjaprojekteja, jalkapalloseuroja, keskustelukerhoja, on pidetty jopa maahanmuuttajille syntymäpäiväjuhlia, vierailtu huvipuistoissa.

  Kriminaalisuutta vastustetaan esim. Nørrebron Rabarberland-projektissa, mikä saa Kansalliselta Rakennusrahastolta ja Kööpenhaminan kaupungilta 2 milj. euroa vuosittain, ylläpitääkseen läksyjenlukukahviloita, perheneuvontaa, pöytätennistä.

  Tutkimus kuntien integraatioprojekteista kertoo, ettei projekteilla ole ollut merkittävää integraatiovaikutusta. Sosiaali- ja integraatioministeri Karen Hækkerup (sos.dem.) aikoo tutkituttaa tilanteen. Nykyisessä talousahdingossa olisi käytettävissä olevat varat suunnattava kustannustehokkaammin.

  VastaaPoista
 4. Oh hoh. Nyt minua alkoi jo melkein nolottamaan kun huomasin tuon Mäkisen päivityksen. Kiitokset vain. Nuon kova kehuminen vastaa hyvinkin paria tsuunalismipalkintoa :-D

  VastaaPoista
 5. moi,

  Alkuun: Ei ole tarkoitus mitenkään puolustella tota "Muhista". Itseäkin kiinnostaa selvittää mm. käyttäjäkunnan todellinen määrä, koska kaveri väittää HS:lle tehdyssä vastineessa niiden pitäneen paikkansa.

  Mielenkiintoista tekstiä, mulla heräs aika paljon kysymyksiä ja korjauksia. Puhut kovasti, että olet realistinen ja asioita oikeasti analysoiva kaveri. Itselleni syntynyt mielikuva on erittäin kaukana siitä.

  1. TEKES:iltä ja suomen valtiolta saatu helppo raha?
  * Ensinnäkin, suomeen ei synny työpaikkoja ja talouskasvua jos pienyrityksiä ei tueta. Oletko yhtään tutustunut suomalaiseen start-up sceneen (epäilen vahvasti)? Karu totuus on se, että maassamme ei ole paljon lupaavia start-uppeja. Epäonnistumisen pelkoa lietsotaan, niin kuin sinäkin teet.

  * TEKES:s ei lähde sijoittamaan senttiäkään, ellei firmalla ole muita rahan lähteitä esim. pääomasijoittajia/ business enkeleitä (referenssi siitä, että firmaan on luottoa, koska ammattilaisia mukana).

  * Muxlim maksoi valtiolle rahaa veroina enemmän kuin se sai tukia. Tämä jäi kait tarkoituksella mainitsematta? Vai mihin katosi analysointi ja asioiden monelta suunnalta katsominen??

  Muxlimin & El-Fatatryn vertaaminen Niklas Herliiniin ja uusisuomeen. Mä oikeesti hajosin :D
  Varsinkin kun perusteltiin, että Niklaksella on väärä tausta ja uskonto ja tämä on syy miksi häntä ei hypetetä niin kuin el-fatatryä.

  FAKTA: Uudessa-suomessa ei ole mitään kansainvälistä potenttiaalia = ei ole isoa rahallista mahdollisuuksia.  2. Sijoittajilta kadonnut todellisuuden taju. WTF?
  * 1.4miljoonan kokonaisinvestoinnit (monista eri lähteistä) eivät ole mitenkään tavattoman isoja sijoituksia. Perus sijoitus kasvavaan PK-yritykseen.

  *Perustetuista online- ja sosiaaliseenmediaan keskittyvistä start-upeista vain n. 1-3% lyö kunnolla läpi ja rahoiksi.

  esimerkkinä: Jos Muxlimista olisi tullut muslimien Facebook, jonka arvo olisi edes 1% Facebookin arvosta, sen arvo olisi 1miljardi. Ja tämä olisi n. 800x hinta alkusijoituksille. IT-alaan sijoittamisessa on suuret riskit, suurten kasvu mahdollisuuksien takia. Voin kertoa, että kyllä ne pääomasijoittajat tietävät tekevänsä erittäin korkean riskin sijoituksen tehdessään sen mihin tahansa moderniin IT-alan yritykseen.

  * Hampaankolo puhuu myös koko ajan niin, että sijoittajat ja mainostajat olisivat sama asia. ne eivät ole
  Sijoittaja= Henkilö/yritys joka laittaa firmaan rahaa ja uskoo saavansa sille joskus vastinetta arvon nousun / optioiden muodossa
  Mainostaja= Firma joka ostaa mainostilaa tuotteelleen/palvelulleen.

  ...Tämä on liiketaloudessa yhtä yksinkertainen asia kuin 1+1 oli niillä ekoilla matikan tunneilla.  3. Muxlim ja nekatiivinen kupla
  *Facebook on ollut pystyssä n. 8vuotta. Se on tehnyt positiivistä tulosta vasta n. pari vuotta. Sosiaalisen median palvelua luodessa tämä usein on se lähtökohta. Firma tarvitsee paljon investointeja saadakseen kriittisen käyttäjämäärän jolla palvelu pystytään rahoittamaan.

  *Ja ei ole väärin sanoa, että kaikki muslimit ovat käyttäjäkuntaa, vertaus landet.com ja maalaisiin on naurettava


  4. Hesarin tekstin ylistäminen ja sen asiavirheet
  * Muxlim ei ikinä tukenut presidentikampanjaa 40.000€ Tämän myös Hesari korjasi. Miksi et itse käynyt asiaa millään tavalla läpi?

  * Mitä hienoa on julkisesti lytätä suomalainen start-up yrittäjä provosoivalla kirjoituksella?


  5. Ristosiilasmaa
  Onko kasvuyritykseen tekemä riskisijoitus rikos? Mä en oikeasti tajua, minkä takia sä olet niin vihainen tästä koko asiasta. Koska kaveri on muslimi ja sä oot persu?

  6. Muxlim tavoittaa miljoonia ihmisiä.
  Asioiden kieliopilliset kikkailut, jotta asiat saadaan kuulostamaan hyvältä on täysin arkipäivää. On toimittajien (kriittisten sellaisten) oma asia kyseenalaistaa ja vahvistaa mitä tarkoitettiin.
  Vastaavaa mainontaa käyttää mm. Zed-plus ja todella monet muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista!

   Jo pelkkä lukijatutkimus olisi osoittanut Muxlim.comin vähintään yliarvostetuksi tai suorastaan huijaukseksi. Minä kysyin kavereiltani Lähi-idässä asiasta, eikä kukaan ollut kuullutkaan asiasta.

   Kyllä Tasavallan Presidentin tunnustuksen saamiseksi pitää tehdä taustaselvityksiä koko kansan (valtio, yritykset, järjestöt, tutkimuslaitokset jne.) resurssein. Nyt ei niin tehty. Sitä yritin kritisoida eniten.

   Riskisijoittaja saa tehdä rahoillaan, mitä haluaa. En siis tuomitse riskisijoittamista tai start-up -yritysten tukemista.

   Hyvä, että Halosen aikana korkealle noussut Siilasmaa nostettiin Hesarin jutussa esiin. Jos Siilasmaan arvostelukyky tai korkea riskinottohalu paljastui tässä asiassa, toivoisin, että miestä ei käytettäisi todellisten kohtalonkysymysten käsittelyssä. Esim. maanpuolustusasioissa Siilasmaan riskinotto ei ole terveellä perustalla.

   Minä en väittänyt Muxlim.comin tukeneen Biaudet'n kampanjaa. En väittänyt montaa muutakaan asiaa, joita Hesari julkaisi. Mutta pidin jutusta ja kerroin sen myös toimittaja Esa Mäkiselle sähköpostin välityksellä. En ole mielestäni korjausvelvollinen, jos Hesarin jutussa oli virhe.

   En tiennyt el-Fataryn olevan suomalainen yrittäjä. Onko hän? Miten lie hänen suomenkielen ja suomalaisen kulttuurin tuntemuksensa kanssa? Minä kyllä pidän häntä lähinnä arabialaisena koijarina, jonka kehno yritys meni läpi monikulttuurisuuden vaatimuksesta.

   Kommentissasi oli niin monta jos-sanaa, että on pakko kertoa yksi vanha sanonta siihen liittyen: Jos lehmällä olisi siivet, se lentäisi.

   Poista
 6. Alkuun: Vastineessani oli tasan 2x sana JOS, omassa lyhyemmässä vastauksessasi niitä oli 4. Myös vanha sanonta: Ei metsää puolta nää ;)

  Sillasmaa.
  En nyt oikein tajunnut, mutta tarkoititko tätä: Kun Sillasmaa on tehnyt ison riskin sijoituksen start-up yritykseen tarkoittaa se saman tien sitä, että kyseinen herra tekee AINA ison riskin ratkaisuja?

  Et väittänyt Hesarin esittämiä asioita (etkä ole korjausvelvollinen heidän virheisiinsä), mutta ylistit tekstiä ja sen näkemyksiä. Pidätkö tekstiä jossa on paljon asia virheitä, sekä yksi puolista asioiden katsomista mielestäsi loistavana journalisminä? Ja samaan hengenvetoon väität olevasi realistinen analyytikko? Jos olet yhtään tutkinut asioiden taustoja, niin miksi et halua katsoa myös kolikon toista puolta?  Perusteletko mulle vielä mikä tekee el-Fatatrystä huijarin ja Muxlimista kuplan?

  * Kyseinen Muhis on hypettänyt omaa firmaansa samoilla sanakäänteillä joita myös monet suomalaiset menestyneet yritykset ovat tehneet


  * Jos nurin mennyt sosiaalisenmedian palvelu on kupla, tarkoittaa se sitä, että n. 97% kyseisen alan toimijoista on kupla-yrityksiä.  En ole 100% varma onko kaveri suomalainen, käsittääkseni hänellä on kaksoiskansalaisuus. Hän ei puhu suomea, mutta opettelee ruotsia.

  Omasta mielestäni näkemyksistäsi paistaa täysin persu tyylinen maahanmuuttovastaisuus. Eli jokainen lähi-idän muhis on ryöväri. MUTTA mikä sun ongelma siis oikein on? Ensin te valitatte, että maahanmuuttajat eivät tee töitä ja nyt kun löytyy joku joka oikeasti yrittää (+ on maksanut valtiolle n. 100.000€ enemmän kuin saanut tukia) niin se on ählämi-huijari. Valoja hei päälle?


  Ps. "Poliittisesti ja uskonnollisesti riippumattomana se edistää erinomaisesti eri kulttuurien välistä dialogia" - Tarja
  Tää on kyllä aivan täyttä skeidaa, koska kyseinen palvelu oli juuri suunnattu uskontoryhmälle.  T: Oikeasti asioita kriittisesti tutkiva kaveri

  VastaaPoista
 7. ...Kiitos, ei mistään vastauksesta. Etkö pysty enää perustelemaan? Loppuiko analytiikka?

  VastaaPoista