keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Lyhyt pilakuvajuttu Egyptistä

Joissakin maailman osissa pilakuvat ovat herkkiä asioita. Olen näistä kirjoittanut silloin tällöin mm. täällä ja täällä. Egypti on yksi näistä herkistä maista, kuten seuraava lyhyt juttu kertoo.

Egyptin Assiutista (أسيوط) kotoisin oleva 16-vuotias Gamal Abdu Massoud postitti viime joulukuussa Facebook-sivullaan oheisen pilakuvan. Huhtikuussa Assiutin nuorisotuomioistuin tuomitsi Gamalin postituksesta kolmen vuoden vankeuteen, ja nyt vetoomustuomioistuin on vahvistanut tuomion.

Tuomio perustuu Egyptin rikoslain kohtaan 98(f), jonka mukaan
Vähintään kuusi kuukautta ja enintään viisi vuotta vankeutta määrättäköön .... henkilölle, joka käyttää uskontoa levittää uskontoa puhuen, kirjallisesti tai millään muullakaan tavalla aiheuttaakseen levottomuuksia, tehdäkseen taivaallisen uskonnon naurunalaiseksi tai loukatakseen sitä tai sen seuraajia tai vahingoittaakseen kansallista yhtenäisyyttä.
Gamalin piirros kyllä aiheutti levottomuuksia, sillä siitä raivostunut muslimijoukko hyökkäsi kostoksi  polttamaan taloja pääosin kristittyjen asuttamassa Manqabadin kylään Assiutin lähellä. Gamalhan kuuluu Egyptin kristityihin, joita on noin kymmenesosa kansasta.

Joten varokaapas, lapsukaiset, levittämästä tätä pilakuvaa Suomessakaan, kun sen loukkaavuudesta on jo näyttö egyptiläisistä tuomioistuimista. Meillä on osin vastaava laki voimassa.

Lähteenä oleva Egypt Independentin juttu löytyy täältä.

5 kommenttia:

 1. Mitä luulet, olisiko tuolla pilakuvalla tullut lähtö Uuden Suomen blogipalvelusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi varmasti ;-) Minulla on kokemusta asiasta.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Btw toi kuva on Etelä-Afrikan Sanomalehdestä ja artisti on Zapiro. Ei todellakaan mikään egyptiläinen penikka. "Gamalin piirros"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein. Mutta tää "egyptiläinen penikka" sai vankeutta kuvan postituksesta.

   Poista