torstai 6. lokakuuta 2011

Nobel reaalimaailmalle


Shechtman

Kun israelilainen kemisti Daniel Shechtman vuonna 1985 julkisti tutkimuksensa kvasikiteistä, hänet naurettiin ulos julkisuudesta. Shechtmanin tulokset sotivat silloista tieteellistä käsitystä vastaan. Hänet jopa hetkeksi suljettiin harhaoppisena tutkimusyhteisöstä. Shechtmaniin ei uskottu, koska tieteen "paavit" eivät olleet tutkimustulosten julkaisun aikana havainneet hänen löytämäänsä ilmiötä. Nyt häntä ylistetään tämän vuoden Nobel-palkinnon voittajana.

2000-luvulla samassa asemassa 1980-luvun Shechtmanin kanssa ovat ilmastoa tutkivat tiedemiehet. Vallitsevaa ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä (AGW-teoria) epäilevät tiedemiehet joutuvat nykyisin tiedeyhteisön pannaan eivätkä saa  helposti tutkimusapurahoja edes yksityisiltä tahoilta. Shechtman kuuluu pitkään tiedemiesten listaan, joska jäsenet olivat aikansa kehittyneimpien yhteisöjen hylkimiä lahjakkuuksia.

Nykyajan tiedeyhteisössä erilaista on se, että ilmastopaavit vaativat uskomaan ilmiöihin, joista ei ole näyttöjä reaalimaailmassa. Ennen, kuten Shechtmanin tapauksessa, riitti näyttö siitä, että reaalimaailma ilmiöineen on olemassa. Oliko Shechtmanin palkitseminen osittainen korvaus sille, että Nobel-komitea taannoin erehdyksessä palkitsi ilmastonmuutosuskon, jonka teoria eroaa yhä enemmän reaalimaailmasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti