tiistai 18. lokakuuta 2011

Sananvapaus ja typerä kommenttiFreddy Van Wonterghem

Kotkassa asuva belgialaisperäinen maahanmuuttaja ja kaupunginvaltuutettu, Freddy Van Wonterghem (PerusS), saa syytteen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Syyte tulee Van Wonterghemin kommentista viime kesäkuussa olleeseen Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelun kirjoitukseen, jossa kerrottiin muslimitytön kurjasta ja kuolemaan johtaneesta kohtelusta Bangladeshissä. Van Wonterghemin kommentti kuului seuraavasti:  ”Minun puolesta Saudit tehkööt omassa maassa mitä haluavat, se ei kuulu meille. Positiivisena asiana voidaan pitää, aina kun tapetaan muslimi tyttö, saadaan yksi potentiaalinen muslimien synnyttäjä pois pelistä.”

En kirjoita selitystä itse kommentin sarkastisesta luonteesta, sillä monet ovat sen jo tehneet oikein hyvin, mm. Heikki Sariola. Samoin US:ssa usein kirjoittava Heikki Mäntylahti alusti Van Wonterghemin saamasta syytteestä varsin hyvin. Mutta mm. Mäntylahden blogin kommenttikeskustelu on sittemmin  joutunut sivuraiteille.

Keskeistä tässä asiassa on sananvapaus. Huomatkaapa, mihin Tuija Baxin (Vihr) oikeusministerikausi on vienyt Suomen ja vapauden puhua julkisesti. Syytteen perusteella sananvapautemme ei ole samalla korkealla tasolla, millä se oli vielä muutama vuosi sitten.

En ole kovin eri mieltä niiden kanssa, jotka sanovat Freddyn kommentin olleen typerä tai tökerö. Mutta mielestäni siinä ei kyllä kiihotettu mihinkään, vaikka kommentoija taisi olla tuohtunut tyttöjen kehnosta kohtelusta islamilaisessa maailmassa.

Jos lauseen muotoilun typeryydestä tai heikosti muotoillusta sarkasmista joutuu syytteeseen, olemme kohta entistä hiljaisempi kansa. Ilmeisesti joudun kohtapuoliin lopettamaan keskustelun vaimonikin kanssa, joka on monta kertaa muistuttanut typeryydestäni.

Oikeastaan toivon, että syyte todella nostetaan, ja Van Wonterghem saa langettavan tuomion käräjäoikeudesta. Samalla toivon, että syytetty jaksaa viedä asian tarvittaessa kaikkiin ylempiin oikeusasteisiin. Siispä toivotan voimia Freddylle! Tämä oikeusprosessointi ja sen saama julkisuus nimittäin voisivat vielä havahduttaa suomalaiset siihen tosiasiaan, että sananvapautta tärkeämpää vapautta ei ole olemassa. Ilman hyvin laajaa sananvapautta nimittäin muutkin vapaudet katoavat nopeasti.

Vapautta haluavat ihmiset nimittäin puolustavat puoluekannasta riippumatta oikeutta sanoa mielipiteensä myös hölmösti, karkeasti, typerästi tai miten vain. Siinä muslimimaailmassa, jossa minä olen vuosikausia asunut, ihmiset suhtautuisivat Freddyn saamaan syytteeseen täysin kahtia jakautuneesti (jos siis siitä kuulisivat). Islamistit hykertelevät tyytyväisinä hyödyllisten idioottien syytehommille, ja islamilaiseen maailmaan vapauksia kaipaavat muslimit epäilevät suomalaisten järkeä. Jälkimmäisillä on minunkin mielestäni syytä epäilykseensä.

3 kommenttia:

 1. On niin tyhjä olo, niin tyhjä ja niin kafkamainen... epätoivoinen olo...

  Jos joskus Suomessa alkaa kapina, olen valmis tulemaan avuksi. Eiköhän yhdelle kokeneelle reservinupseerille löydy hommia. Ikää on tosin jo yli 50v, mutta kunto vähintään keskiverto 30 vuotiaan tasolla.

  On tämä niin sairasta, niin sairasta ettei sairaammasta voi edes pahimmissa painajaisissa kuvitella.

  - buuri johannesbuurista -

  VastaaPoista
 2. Tämä nyt ei oikeastaan liity juttuun, mutta huomasitko ne kaksi muuta sähköpostia, jotka lähetin ekan sähköpostin jälkeen?

  VastaaPoista
 3. Hyvä vieras 19.10. klo 23.06

  Jostain syystä en ole saanut sähköposteja, joten vaikeaa reagoida. Vastaan takuuvarmasti sekä täällä esitettyihin kysymyksiin tai sähköpostiini tuleviin kysymyksiin. Annatko palautetta?

  VastaaPoista