tiistai 1. lokakuuta 2013

Johtajuudesta ja velasta

Vuoden 2006 maaliskuussa Yhdysvaltain senaatissa käytettiin seuraava puheenvuoro:
Yhdysvaltain velkakehitys

"Se tosiasia, että olemme tänään keskustelemassa Amerikan velkakaton nostamisesta, on merkki johdon epäonnistumisesta. Se on merkki siitä, että USA:n hallitus ei pysty maksamaan omia laskujaan. Se on merkki siitä, että olemme riippuvaisia vieraiden maiden jatkuvasta taloudellisesta avusta rahoittaaksemme hallituksemme holtittoman finanssipolitiikan. ...

Amerikan kasvava velka heikentää meitä kotimaisesti ja kansainvälisesti. Johtajuus tarkoittaa, että vastuu on meidän. Sen sijaan Washington siirtää taakan huonoista tämän päivän valinnoista lastemme ja lastenlastemme hartioille. Amerikalla on velkaongelma ja epäonnistunut johto. Amerikkalaiset ansaitsevat parempaa."
Jaa, että kuka oli puhuja, ja ketä hän tarkoitti? Puheenvuoron kohteena oli tietysti presidentti George W. Bushin hallinto ja puhujana oli senaattori Barack Obama. Puheen aikana velkaa oli kertynyt noin 9 000 miljardia dollaria.

Lähes viiden vuoden Obama-nimisen presidentin hallinnon jälkeen senaatissa keskustellaan jälleen kerran velkakatosta yms. asioista. Tänään velkaa on lähes 17 000 miljardia dollaria, mikä jokaista amerikkalaista - vauvasta vaariin - kohti tekee 53 000 dollaria eli noin 40 000 euroa nykyisillä vaihtokursseilla. Obaman viisi vuotta kestänyt hallinto on velkaanuttanut Yhdysvaltoja enemmän kuin Bushin hallinnon kahdeksan vuotta. Obama on ensimmäinen presidentti sitten II Maailmansodan aikaisten Rooseveltin ja Trumanin, jonka hallinto on onnistunut nostamaan liittovaltion velan yli bruttokansantuotteen. Ja muistutan vielä, että Obama ei ole käynyt maailmansotaa. Nyt velkaa on noin 106 prosenttia BKT:sta. Mihin Obama johtamiskyvyillään vielä ehtiikään?

Valitettavasti Suomen hallituksella ei liene hyviä neuvoja amerikkalaisille, sillä suurinpiirtein samanlaista vauhtia suhteellisesti on Kataisen hallitus velkaannuttamassa maamme julkisyhteisöjä.

1 kommentti:

 1. Bushia haukuttiin kovasti velkaannuttamisesta aikoinaan, mutta obama näyttäisi tosiaan pistävän vielä paremmaksi.
  Matkaa lienee vielä parikymmentä vuotta ennenkuin kreikan taso saavutetaan, se sitten lieneekin aika jolloin maailmantalous sitten lopulta rysähtää (jonkin verran ainakin).
  Kullan hinta olisi nyt suhteellisen edullista. :-)

  USA:ssa asiaan ehkä reagoidaan jollakin tavalla sitä ennen mutta miten, sieltäkin on paljon firmoja lähtenyt halvemman työvoiman perään. Kohta alkaa uusi tappelu velkakaton nostamisesta, ja varmaankin nostetaan mutta ei ehkä ilman kiistelyä.

  Suomen tilanne lienee kohta synkempi, vahva euro, EU:n direktiivit, energiaverot,, päästömaksut, YK:n ilmastomaksut, kehitysmaiden mamujen elättäminen jne.
  Ja suuri osa kansasta ei tunnu ymmärtävän mihin ollaan menossa.

  VastaaPoista