sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

EU:n puheenjohtajamaan kokema vääryys kyproslaisittain

Vassos Shiarly koki maansa kohtelun epäoikeudenukaiseksi
Kyproksen Tasavalta on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta vuoden 2012 loppuun. Maa tulee lähiaikoina saamaan lisää julkisuutta, sillä täysin varmasti se esittää lähiaikoina virallisen rahoituspyynnön EU:lle Irlannin, Kreikan, Portugalin ja Espanjan tapaan.


Kyproksen rahoitusongelmat liittyvät maan ylisuureen pankkisektoriin, joka oli ostanut huolettomasti Kreikan valtion velkakirjoja. Kun Kreikan veloista edellisen rahoituspaketin yhteydessä viime maaliskuussa leikattiin yksityisten pankkien saamisia 100 miljardin arvosta, kärsivät Kyproksen pankit yli 4,2 miljardin euron tappiot. Tämä on tietysti aika paljon, kun se suhteutetaan Kyproksen vajaan 18 miljardin euron bruttokansantuotteeseen. Ylisuureksi kasvaneen pankkisektorin valvonta petti pahasti Kyproksellakin.


Kypros siis ei tosiasiassa millään kykene itse pääomittamaan pankkejaan sellaiseen kuntoon, että muu maailma uskaltaisi sinne rahaa lainata. Kyproksen arvioidaan tarvitsevan noin 10 miljardin euron suuruisen rahoituspaketin.


EU-puheenjohtajamaan johdon mielestä Kyprosta on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti juuri tuon Kreikka-paketin yhteydessä, mikä on tämän tulkinnan mukaan maan pankkisektorin ongelmien syy.  Kyproksen valtiovarainministerin, Vassos Shiarlyn, mielestä reilumpi tapa olisi ollut leikata pankkien saamisia maiden osuuksien mukaisessa suhteessa euroalueen taloudesta. Kun Kypros edustaa tässä 0,2 prosentin osuutta, olisi sen tappioiksi jäänyt vain 200 miljoonaa euroa. Siis "reilummassa" lainojen leikkauksessa Kyproksen pankkien tappiot olisivat pienentyneet alle kymmenesosaan ja noin neljällä miljardilla. Arvaatko, kenen pitäisi Shiarlyn "reilummassa" järjestelyssä ottaa omaksi tappiokseen tuo summa?


Shiarly lupasi nostaa tämän "epäoikeudenmukaisuuden" esiin EU:n ja IMF:n kanssa alkavissa rahoitusneuvotteluissa. Suomen osuus tästä tulevasta Kypros-paketista tullee olemaan noin 180 miljoonaa euroa. Toivottavasti sille haetaan mahdollisimman varmat vakuudet, sillä niin oudolta kyproslainen käsitys pankkivalvonnasta ja reilusta velkajärjestelystä kuulostaa. Ja toivottavasti Urpilainen esikuntineen on tarkkana, ettei kyproslainen reiluus tartu Kyproksen puheenjohtajakautena EU-asioihin yhtään nykyistä laajemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti